Metsäluonto tarvitsee raitoja





Raita on paju, joka kasvaa komeaksi puuksi. Hakkuuaukeille säästetyt raidat kukkivat runsaasti valon ansiosta.

Pajupensaikot suopainanteiden reunassa ovat metsäkanalintujen poikasille tärkeitä suoja- ja ruokailupaikkoja. Erityisesti raita ja monet muutkin pajulajit ovat jäniksen ja hirven tärkeä talviravinto. Kannattaa siis jättää suonreunukset luonnontilaan, ei niistä ole arvopuidenkaan kasvualustaksi.



Raita ja muut pajut kukkivat aikaisin keväällä ja antavat ensimmäisen aterian aikuisina talvehtineille hyönteisille kuten sitruunaperhosille.















Miten paljon löytyy kukkivia pajuja, se vaikuttaa suuresti kimalaisten lisääntymiseen talven jälkeen. Tällä on aivan ratkaiseva vaikutus tulevaan marjasatoon, sillä kimalaiset ovat marjojen tärkeimpiä pölyttäjiä.














Puuntuhoojan toukkia elää usein lahoissa raidoissa ja koivuissa. Kun toukka on  kasvanut 10 cm mittaiseksi, mihin kuluu kaksi vuotta tai enemmänkin aikaa, se kaivautuu loppukesällä puusta ulos ja lähtee etsimään maasta sopivaa talvehtimispaikkaa. Kotelosta kuoriutuu seuraavana kesänä hyvän suojavärin omaava iso yöperhonen. Nimi puuntuhooja on harhaanjohtava, sillä toukka elää vain valmiiksi lahossa puussa.







Lyhytikäisenä raita  pian ränsistyy ja viimeistään taimikon varttuessa se menehtyy eikä haittaa arvopuiden kasvua. Vielä lahopuuna se tarjosi hömötiaiselle pesäpaikan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti